pms-tunetek

Hogyan segíthet a viszcerális terápia a menstruációs görcsök enyhítésében?

Nők sokaságának okoznak kellemetlen órákat, napokat a menstruáció során jelentkező görcsök, amelyek lehetnek enyhék, középsúlyosak, vagy súlyosak. Kialakulásának számos oka van kezdve a méh fejletlenségétől, szervi problémáktól, a mozgás hiányán át és lelki tényezőkig. A menstruációs görcsökre a viszcerális terápia egyre gyakrabban alkalmazott módszer, tekintettel arra, hogy a medence körüli izmokat, hasat lazítva befolyásolni lehet a menstruációt.

Kutatások, biztató eredményekkel

A témával – azaz a viszcerális terápia menstruációs görcsökre való pozitív hatásával – több kutatás is foglalkozott (és foglalkozik ma is), a szakemberek igen bíztató eredményekről számoltak be. A viszcerális (zsigeri, belső szervi) kezelés a kézzel végzett fascia kezelések egyike.

A belső szerveinket anatómiailag egy vékony hártya veszi körbe, amelynek a rétegei optimális esetben könnyen el tudnak csúszni egymáson. Szerveink a mindennapok során nagy mozgásokat hajtanak végre – gondoljunk csak a sportolásra vagy egyéb mozgásos tevékenységekre.

A kötőszövet megfelelő lazasággal tudja biztosítani egy adott szerv működését – például a gyomor tágul az étkezést követően, a bélrendszer perisztaltikus mozgást végez az emésztés során vagy légvételkor tágul a tüdő. A női belső szervek is tudnak „mozogni” – a méh a menstruáció alatt akár 3 cm-t is süllyedhet, hogy az endometrium ki tudjon lökődni.

Ha bármilyen okból (legyen az sérülés, műtét, vagy gyulladásos folyamat) ez a kötőszövet veszít a rugalmasságából, az funkciózavarhoz és fájdalomhoz vezethet. A manuálterápia a szövetek újraszerveződésének segítve megfelelő szintre hozza a szövetek mobilitását és a szervek motilitását.

 

A leggyakoribb nőgyógyászati problémák, amelyek összefüggésbe hozhatók a méhet körülvevő fascia feszülésével

A menstruációs zavarok közül a leggyakoribb a dysmenorrhoea és a premenstruációs (menstruáció előtti) szindróma (PMS). Míg a dysmenorrhoeát általában fájdalmas menstruációként tartják nyílván, addig a PMS a nők által a menstruáció előtt egy vagy két héttel tapasztalt fizikai és pszichológiai problémák sorát jelenti.

Dysmenorrhoea

A dysmenorrhoea lehet elsődleges és másodlagos. Az elsődlegesnél nincs konkrét szervi elváltozás, a másodlagosnál viszont a komoly fájdalmaknak valamilyen patológiás folyamat okozza. Mindkét esetben előfordul, hogy a panaszoknak pszichés oldala is van, azaz a fizikai fájdalmakat érzelmi kilengések is kísérik.

A dysmenorrhoea jellemzően a menstruáció kezdetén jelentkezik és 8-72 órán át tart, görcsös alhasi fájdalommal jár. Gyakran kíséri hányinger, hányás, fejfájás, izomgörcsök, derékfájás, hasmenés, fáradtság, sőt súlyosabb esetekben alvászavar. A fennálló tünetek zavarják a mindennapi tevékenységeket, negatív hatással vannak a társas kapcsolatokra, és magas arányban a munkából való távollét idejét is megnövelik. A dysmenorrhoea könnyen vezethet az életminőség romlásához, a depresszió és a szorongás kockázatának növekedéséhez.

A menstruációs ciklus hossza normál esetben átlagosan 28 nap, de ettől lehet rövidebb vagy hosszabb is, 21–35 nap között normálisnak tekinthető. Bár járhat alhasi diszkomfort érzéssel, de normál esetben nem járhat fájdalommal.

Premenstruációs szindróma – PMS

Premenstruációs szindróma esetén a menstruációs ciklus luteális szakaszában visszatérő pszichés és/vagy fizikai tünetek jelentkeznek eltérő súlyossággal. A tünetek sokfélék lehetnek: depresszió, szorongás/feszültség, hangulatingadozás, gyenge koncentráció, fáradtság, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, alvászavar, túlterheltség érzése, fejfájás, duzzanat/puffadás/súlygyarapodás, görcsök és mellérzékenység.

Menstruáció és derékfájdalom

Gyakori panasz a menstruáció alatt jelentkező derékfájdalom, aminek az oka az, hogy a kismedencei diszfunkció és az ágyéki-keresztcsonti csigolyák mechanikai korlátozása akadályozza az idegrendszer működését és a vérellátást. Mindez helyi gyulladást generálhat, idegrendszeri túlérzékenységet létrehozva a fájdalmas ingerekre. Az idegrendszeri változások miatt az ágyéki és kismedencei izmok nem működnek megfelelően – a zsigeri diszfunkció szomatikus fájdalmat okozhat.

A Dysmenorrhoea és PMS kezelése manuálterápiával – VCT módszerrel

Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a has, illetve a medence környékén végzett manuálterápiás kezelések hatékonyak a dysmenorrhoeában szenvedő nők fájdalmainak enyhítésében. Nagyon fontos ez azon páciensek számára, akik nem tudnak vagy nem szeretnének fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmazni.

A viscerális kezelés a szervek közötti fehér kötőszövetes réteg (fascia) tapintásával és mobilizálásával helyreállítja a szervek normális mozgástartományát, normalizálja a szervek vérkeringését, csökkenti a fájdalmat és pozitív hatással van az egyéb kellemetlen tünetek nagy részére is – mellékhatások nélkül.

forrás: sherlockrehab.hu